ساعت و تاريخ

پرچم ایرانفارسی | Arabic | English چهل سال از همبستگی و اتحاد برای داشتن انقلاب می گذرد.

۱۰ مطلب با نشانه «اسلایدر بزرگ» ثبت شده است

روزهای عزا و ماتم بر تمام دوست داران ولایت تسلیت باد

سلام بر عاشوراییان

سلام بر دلهای لرزان

سلام بر اشک های روان

سلام بر حسین و یاران با وفای ابدی اش

عزا و ماتم این ایام را تسلیت عرض می کنم.

کشف نوعی ژن نابینایی مادرزادی برای اولین بار توسط محققان کشور

محقق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از ابداع یک نوع آزمایش ژنتیک تشخیص قبل از تولد برای پیشگیری از یک نوع نابینایی مادرزادی خبر داد و گفت: توانستیم ژن نابینایی مادرزادی ناشی از جداشدگی شبکیه را برای اولین بار در جهان کشف کنیم.

دکتر نورمحمد قیاسوند متخصص ژنتیک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اعلام این خبر افزود: پس از کشف ژن یک نوع نابینایی مادزادی با عنوان NCRNA که نوعی نابینایی مادرزادی ناشی از جداشدگی مادرزادی شبکیه و آتروپی روحی عصبی بینایی است، توانستیم آزمایش ژنتیکی اختصاصی پیشگیری را برای این بیماری ابداع کنیم.

وی اضافه کرد: این نوع نابینایی مادرزادی در یک درصد نوزادان متولد شده در شهرستان اسفراین وجود داشته که پس از ده سال آزمایشهای متعدد و بررسی ژنتیکی به ثمر رسیده است.

قیاسوند یادآور شد: آزمایش ژنتیکی تشخیصی مخصوص این بیماری برای اولین بار در جهان توسط محقق ایرانی ابداع شده که آزمایشی سریع، آسان و بدون خطا است.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به تولد اولین نوزاد اسفراینی با تشخیص این تست، گفت: "مریم" نوزادی دو ماهه است که توانستیم با کمک این تست از سالم بودن وی قبل از تولد اطمینان حاصل کنیم پدر و مادر مریم هر دو ناقل ژن نابینایی بودند و خواهر بزرگتر وی نیز دختری 11 ساله و نابینا است.

منبع:سایت مهر نیوز

فناوری لیزر

ایران در خصوص توانمندی ساخت انواع لیزر در سطح خاورمیانه مقام اول و در آسیا بعد از ژاپن مقام دوم را به خود اختصاص داده است. مهمترین خصوصیت لیزر اشعه منظمی است که ساطع کننده نور و اگر آن را در یک نقطه متمرکز کنیم(کانونی کردن) این نور قادر است گرمایی درح د سطح خورشید ایجاد کند. کاربردهای لیزر را در جراحی های پزشکی , درمان برخی از بیماری ها , صنعت جوشکاری , صنایع آزمایشگاهی و برش کاری های ظریف می توان نام برد.

منبع:سایت قسم

پیوند نای زیست مصنوعی

اولین پیوند نای زیست مصنوعی به روش تک مرحله ای در انسان برای اولین بار در دنیا با تزرویق سلول ماتریکس به یک زن 29 ساله در ایران انجام شد.
در این پیوند که بدون عمل جراحی انجام شد,دار بست نای تهیه شده به همراه نانو کپسول هایی برای آزاد شدن فاکتورهای رشد  و تمایز سلولها به نای آسیب دیده تزریق شد.

استقلال و نفی سلطه بیگانگان
بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی در عرصۀ سیاسی را باید دفع سلطۀ بیگانگان و استقلال کشور از دخالت بیگانگان دانست. به طور معمول،قدرتهای جهانی برای دستیابی به منابع اقتصادی و بهره جویی از بازار مصر در کشورهای جهان سوم، از وجود دولتهای حاکم و مهره های سیاسی خود در این کشورها بهره گرفته اند. حاکمیت ارادۀ بیگانگان بر مقدرات کشور و دخالت در تصمیم گیریهای کلان، بزرگترین ارمغان رژیم های گذشته برای ملت ایران بود که منجر به خودباختگی فرهنگی واحساس حقارت و ذلت در برابر قدرتهای بیگانه می شد.
امام همۀ بدبختی ملت ایران را به علت دخالت قدرتهای بزرگ می دانست و فرموده است:«ما اجازه نخواهیم داد که دولت های ابر قدرت در مقدرات مملکت ما دخالت کنند, گذشت آن زمان که اینها بدون چون و چرا در این امور دخالت می کردند.» رهبر معظم انقلاب انیز  فرموده اند:«انقلاب اسلامی با ایستادگی در مقابل نظام سلطه , توانسه به ملت ایران هویت و آرمان بدهد.»
منبع :کتاب انقلاب چله ساله ص115

فناوری نانو
نانو تکنولوژی مطالعۀ ذرات در مقیاس اتمی برای کنترل آنهاست. هدف اصلی اکثر تحقیقات نانوتکنولوژی شکل دهی ترکیبات جدید یا ایجاد تغییراتی در مواد موجود است.

فناوری نانو یکی از معدود فناوریهایی است که در دوران پیش ازانقلاب اسلامی، حتی در سطح دنیا نیز مطرح نبود؛ اما نکتۀ درخور توجه این است که از زمان ظهور این فناوری در دنیا، جمهوری اسلامی ایران نیز به موقع با فناوری نانو همراه شد و امروزه به درجه ای از پیشرفت رسیده که هم اکنون ایران ششمین کشور پیشرو دنیا در زمینۀ تولیدات فناوری نانو است.

علم نانو تحولات بزرگی را در جهان ایجاد کرده و در ایران این نوع علم از جایگاه و موقعیت خوبی برخوردار شده است. با توجه به حوزه های کاربرد نانو از قبیل تولید و انباشت دارو، تشخیص بیماریها، سمزدایی از آب، افزایش بهره وری در کشاورزی، انباشت و نگهداری محصولات کشاورزی و مواد یذایی، کنترل آفات و سالمسازی هوا، در آینده آثار این دستاوردها در زندگی مردم قابل لمس خواهد بود. در حال حاضر ,330 قلم و محصول در حوزه فناوری نانو ایران تولید شده است که این محصولات به 15 کشور صادر می شود.

چهل سالگی اقتصاد

- دستاوردهایی که در چند روز اخیر بیان شد، واقعی‌اند. در چهل سال اخیر سیمای روستاها و شهرهای کوچک ایران دگرگون شده است و شهرهای بزرگ هم متحول شده‌اند.

تقریبا همه مظاهر مدرن به روستاها و شهرهای کوچک راه یافته و مناطقی که چهار دهه پیش، غالبا با اقتصاد معیشتی و با کمترین پیوند با بازارهای شهری گذران می‌کردند، حالا با بازارهای جهانی هم پیوند خورده‌اند. حالا آب، برق، گاز، تلفن، اینترنت و حتی پاره‌ای تفریحات و مظاهر مدرن مانند استخر، سونا، بیلیارد و فست‌فود هم به شهرهای کوچک و برخی روستاها راه یافته است. وضع بهداشت و آموزش از چهل سال پیش به مراتب بهتر است. اطلاعات اقتصادی ساکنان مناطق شهری و روستایی، به مدد انواع تکنولوژی‌های ارتباطی، چنان همگن شده است که دیگر حرفه‌هایی مانند پیله‌وری و واسطه‌گری شهر و روستا و حتی بنکداری سنتی از رونق افتاده‌اند. الگوهای پوشش و تغذیه و در یک کلام سبک زندگی در شهر و روستا به هم نزدیک شده و بلکه همسانی فرهنگی-اجتماعی رخ داده است. انگار انقلابیون شهری که غالبا تبار شهرستانی داشتند، در این چهل سال به آرزوی دیرینه پدران و مادران خود جامه عمل پوشاندند و خانه‌های گلین آنان را آباد کردند و همگی با هم سرفراز شدند.

۲- انتقادهایی که از هفته پیش متوقف شد و احتمالا از فردا از سرگرفته می‌شود نیز همانند ستایش‌های این چند روز، واقعی است. در چهل سالگی انقلاب، اقتصاد ایران از همتایان منطقه‌ای و جهانی‌اش جا مانده است، هدف‌های سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ تا نقطه تعیین‌شده فاصله بسیار دارد، تراز بازرگانی خارجی نامطلوب است، تورم لگام‌گسیخته که دوبار در اوایل دهه‌های ۷۰ و ۹۰ اقتصاد را تکان داده، چندی است دوباره برگشته و دوشادوش رکود، امان تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را گرفته است. خبرهای مکرر درباره فساد و خاصه‌خواری، به اعتماد عمومی لطمه زده است و دست آخر اینکه رویای ساکنان شهرهای کوچک و روستاها که با رونق سه دهه‌ای کشاورزی، پرورده شده بود، حالا با کابوس بحران آب روبه‌رو شده است.

۳- چرا کار به جایی رسیده که در چهل سالگی انقلاب، دستاوردهای اقتصادی چنین لرزان و همزاد نامرادی‌ها شده‌اند؟ به طنز می‌ماند که گفته شود، ناکامی‌های امروز ریشه در کامیابی‌های دیروز دارد. کامیابی‌های دیروز، این‌گونه رقم خورد: ابتدا تصمیم گرفته شد برای عادلانه کردن اقتصاد، تکلیف دارایی‌های بزرگ مشخص شود. برای انجام این کار، شورای انقلاب «قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران» را تصویب کرد که به موجب بند اول آن، علاوه‌بر صنایع نفت، گاز، برق، راه‌آهن و شیلات که از گذشته دولتی بود، صنایع آهن و فولاد و خودروسازی و کشتی‌سازی و هواپیماسازی هم دولتی شد. علاوه‌بر اینها، مالکیت خصوصی در پاره‌ای صنایع دیگر هم محدود شد. گام دوم، افزایش ۱۷۰ درصدی دستمزدهایی بود که در شهریور ۱۳۵۷ دولت شریف امامی آن را بیش از ۴۰ درصد افزایش داده بود. گام بعدی که در دو سال بعدی برداشته شد، تسهیلات گسترده کشاورزی، از واگذاری زمین تا صدور جواز حفر چاه و اعطای وام بود. گام دیگر، تغییر کاربری گسترده زمین در شهرهای کوچک و بزرگ و اعطای تسهیلات ساخت مسکنبود که در کنار بافت قدیمی شهرها و برخی روستاها، به ایجاد شهرک‌های جدید انجامید.

دوشادوش این تحولات، راه‌سازی و لوله‌کشی آب و برق و گاز و بعدها تلفن آغاز شد. این کارها که سرمایه‌گذاری و مدیریت و اجرای آن تقریبا همگی با دولت بود، پوسته را رنگین کرد و حتی بر رفاه افزود؛ اما از بنیه سرمایه‌گذاری کشور کاست. نتیجه قهری این سیاست، فربه شدن دیوانسالاری بود که خودش به ماشین هزینه تبدیل شد و چونان لنگری به دست و پای اقتصاد افتاد. افزایش پیوسته ذی‌نفعان دولتی هم به ناکارآمدی انجامید و در پی ترکیب این ناکارآمدی و فشار جنگ تحمیلی، نفس اقتصاد ایران از سال ۱۳۶۶ به شماره افتاد.

با پایان جنگ و آغاز اصلاحات اقتصادی، گشایش‌هایی رخ داد؛ اما لنگری که ذی‌نفعان دولتی به دست و پای اقتصاد زده بودند سنگین‌تر از آن بود که خصوصی‌سازی‌های محدود و ناقص، چاره‌ساز مشکلات اقتصادی شود. ذی‌نفعان دولتی و هم‌پیمانان خصوصی آنها راه آزادسازی را که مقدمه ضروری خصوصی‌سازی و اصلاحات اقتصادی بود، سد کردند و ناکارآمدی تشدید شد و به بحران ۱۳۷۴ انجامید که مهار تورم از دست رفت.

حاصل دلسردی اجتماعی از نتایج اصلاحات اقتصادی، رادیکالیزه شدن سیاست بود که در انتخابات ۱۳۷۶ بازتاب یافت. دولت برآمده از آن انتخابات، انضباط اقتصادی درخور اعتنایی برقرار کرد و شاخص‌های اقتصادی را بهبود بخشید؛ اما از جنبه دولتی کردن اقتصاد، راه اسلافش را پیمود و شمار شرکت‌های دولتی را افزایش داد و در انجام ماموریت اصلی خودش در حوزه سیاسی بازماند و سرانجام جای خود را به دولتی داد که از لون دیگر بود. آن دولت سمومی را که پیشینیان ظرف دو دهه کوشیده بودند از پیکر نظام اقتصادی خارج کنند و تا حدودی هم توانسته بودند، دوباره به جان اقتصاد انداخت. دو قطبی فقیر و غنی راه افتاد درآمدهای سرشار نفتی به نام تهیدستان به کام توانگران ریخته شد و دوباره چشم خلایق خیره به آینده‌ای شد که قرار بود هم چرخ اقتصاد در آن بچرخد و هم تهدید خارجی دفع شود. اما این بار دیگر منابع اقتصادی تکافوی خرید وقت و احاله به آینده را نداد و مشکلات داخلی و فشار آمریکای ترامپ در هم آمیخت و عرصه را بر دولت تنگ کرد. حال دولتی که وارث روزگاران پیش‌گفته است از سویی مغضوب رقیبان داخلی است که ناکارآمدی‌اش را به رخ می‌کشند و از سوی دیگر در مصاف با دشمنی خارجی است که در دشمنی‌اش حد نمی‌شناسد.

صحنه‌ای که امروز دولت ایران در آن قرار دارد، نتیجه قهری گذشته‌ای است که از جهاتی مایه مباهات است. گویی منابعی که باید بخشی از آن در قالب ریاضت و سرمایه‌گذاری، ذخیره امروز می‌شد، همان چهار دهه پیش خرج شده و در کنار رفاهی که ایجاد کرده، دیوانسالاری را نیز فربه و ناکارآمد کرده و فضای فعالیت اقتصادی را چنان غامض کرده که از درون آن، این پارادوکس برآید که گروهی به تاریخ شکوهمند چهل ساله ببالند و گروه دیگر از نابسامانی‌های امروز بنالند.

منبع:دنیای اقتصاد

«ایران هسته ای» دستاورد بزرگ انقلاب اسلامی

رآکتورهای هسته ای خود به دو دسته راکتوهای هسته ای تحقیقاتی و رآکتوهای هسته ای تولید نیرو تقسیم می شوند.

 رآکتورهای هسته ای تحقیقاتی به عنوان اساسی‌ترین گام به سوی فعالیت ها و فناوری هسته ای محسوب می شوند. این رآکتورها اولین تبلور تحقق فناوری هسته ای به شمار می‌روند و پایۀ رشد سایر فناوری های هسته ای و غیر هسته ای نظیر آزمون مواد و مراحل صنعتی آن‌ها قرار گرفته اند. دستاوردهای ایران در این حوزه رآکتور تحقیقاتی تهران، رآکتور تحقیقاتی صفر قدرت آب سنگین، رآکتور تحقیقاتی مینیاتوری و  رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک بوده است .

رآکتور هسته ای تولید نیرو نیز از مهم‌ترین برنامه های کلان جمهوری اسلامی ایران در توسعۀ هسته ای و تولید برق هسته ای است. ساخت و توسعۀ نیروگاه های اتمی براساس نیاز کشور طبق مصوبۀ مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۴ بر مبنای تولید ۰۰۰/۲۰ مگاوات برق هسته ای تا سال ۲۰۲۰ طراحی شده است.

در پی فشارهای بسیاری که برای ساخت این نیروگاه‌ها در ایران پس از پیروزی انقلاب وارد شد، بالاخره بر اساس قرار منعقده مذکور بین ایران و روسیه، این کشور در تاریخ ۹ بهمن ماه ۱۳۸۶ حمل سوخت نیروگاه بوشهر کامل شد. کار بارگذاری سوخت نیروگاه بوشهر نیز در تاریخ ۳۱ مردادماه ۱۳۸۹ با حضور رئیس روس اتم و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان انجام شد. دومین محموله سوخت نیروگاه بوشهر نیز در ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۰ از روسیه به سمت بوشهر حمل شد. این سوخت به وزن ۳۰ تن بوده و برای فعالیت سال دوم نیروگاه است. سرانجام در تاریخ ۱۲ شهریورماه ۱۳۹۰ نیروگاه اتمی بوشهر با بخشی از ظرفیت خود و طی مراسمی با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان، رئیس روس اتم و وزیر انرژی روسیه به شبکه برق سراسری کشور متصل شد. از این رو، کشورمان سی و یکمین کشور دنیا است که به تولید برق هسته‌ای می پردازد.

 در راستای ساخت نیروگاه‌های جدید نیز رئیس سازمان انرژی اتمی در روز بیست فروردین ۱۳۸۶ (روز ملی فناوری هسته‌ای و ورود ایران به مرحلۀ غنی‌سازی صنعتی برای تولید سوخت هسته‌ای) اظهار داشت: مراحل طراحی و ساخت نیروگاه بومی ۳۶۰ مگاواتی در دارخوین با شتاب پیگیری می‌شود و مناقصه‌ دو واحد هزار مگاواتی و هم‌چنین مکان‌یابی برای نیروگاه‌های دیگر نیز اجراء خواهد شد.

بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ نیز رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان قرارداد ساخت دو نیروگاه جدید در بوشهر را با روسیه منعقد کرد. پیش از این اعلام شده بود که ایران خواهان ساخت ۸ نیروگاه در کشور است و در آینده قراردادهای دیگر در این راستا بین ایران و کشورهای دیگر منعقد خواهد شد.

نکته قابل توجه در این راستا این است که به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی در حال حاضر با توجه به پیشرفتهای ایران و برخلاف گذشته بسیاری از کشورها به دنبال همکاری های هسته ای با ایران هستند.

برنامۀ کلان دیگر در توسعۀ هسته‌ای ایران، خودکفائی در زمینۀ تولید سوخت هسته‌ای با توجه به تصمیم ساخت انواع نیروگاه‌های اتمی است. فعالیت های چرخۀ سوخت هسته ای شامل اکتشاف و استخراج اورانیوم، فراوری ترکیبات اورانیوم، غنی سازی اورانیوم و ساخت مجموعۀ سوخت است.

پروژۀ ساغند یزد نمود عینی فعالیت در زمینه استحصال اورانیوم از منابع طبیعی است. تأسیسات موجود در این کارخانه، اورانیوم را از عمق ۳۵۰ متری استخراج کرده و سپس در منطقۀ اردکان یزد پس از اعمال فرایندهای مختلف شیمیایی و فیزیکی به کیک زرد تبدیل می کند. آن چه در اصفهان تحت عنوان پروژۀ UCF انجام می گیرد، تبدیل کیک زرد به هگزافلوراید اورانیوم(UF۶)، اورانیوم فلزی و اکسید اورانیوم است. UF۶ خوراک اصلی کارخانه غنی سازی در نطنز است.

جمهوری اسلامی ایران در کنار برنامه ریزی عملیاتی برای ایجاد نیروگاه و تولید سوخت هسته ای، با ایجاد مراکز و آزمایشگاه‌های مختلف تحقیقاتی، تولیدی و خدماتی در استفادۀ صلح آمیز از انرژی هسته ای در حوزه های مختلف اهتمام کامل ورزیده است. بخشی از مهم‌ترین فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی در این حوزه ها تولید رادیوایزوتوپ‌های مختلف؛ تولید رادیوداروهای مختلف؛ تولید انواع کیت های رادیودارویی؛ تولیدگندم موتانت وغیرموتانت، جو موتانت و غیرموتانت و پنبۀ موتانت؛ اصلاح گونه‌های کشاورزی با استفاده از روش های هسته ای؛ پرتودهی برای جلوگیری از ضایعات کشاورزی؛ انجام پژوهش جهت تهیۀ واکسن دامی با استفاده از روش های هسته ای؛ تولید نوارها و غلاف های پلیمری قابل انقباض حرارتی، تولید سیستم شمارش هسته‌ای با آشکارساز گایگر؛ تولید مولد پالس هسته‌ای؛ تولید دزیمتر جیبی و دزیمتر دیجیتال دستی؛ استریلیزاسیون محصولات بهداشتی؛ تولید انواع لیزرهای مورد نیاز؛ نشت یابی در لوله های انتقال نفت با استفاده از تکنیک کاربرد ردیاب‌های پرتوزا؛ طراحی و ساخت لامپ های نوری(بتالایت) برای کاربردهای مختلف؛ طراحی و ساخت سیستم هسته‌ای برای اندازه گیری خاکستر زغال سنگ جهت نشان دادن میزان مصرف ذغال سنگ در صنایع کشور است.

از موارد پیشرفت ما در انرژی هسته ایی موانع بود که غرب برای ما تدارک دید و داشمندان ما را به شهادت رساند روحشان شاد و راهشان باقی.

مروری بر دستاوردهای 25ساله پژوهشگاه رویان

سلول بنیادی، مادر تمام سلول‌ها است و توانایی تبدیل شدن به کلیه سلول‌های بدن را دارد. این سلول‌ها توانایی خود نوسازی (Self Renewing) و تمایز (Differentiating)  به انواع سلول‌ها از جمله سلول‌های خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند. ضمن آنکه در بازسازی و ترمیم بافت‌های مختلف می‌توانند به درون بافت‌های آسیب دیده‌ای که بخش عمده سلول‌های آنها از بین رفته است، پیوند زده‌ شده و جایگزین سلول‌های آسیب دیده شوند و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.

این امر باعث شده تا سلول‌های بنیادی، دست مایه تحقیقاتی پژوهشگران برای ارائه راهکارهای درمانی انواع بیماری‌ها شده است.

پژوهشگاه رویان نیز که از سال 1370 با هدف ارائه خدمات درمان ناباروری و انجام پژوهش‌های بنیادی و کاربردی در زمینه علوم سلولی راه‌اندازی شد، تحقیقات وسیعی در این زمینه انجام داده است به گونه‌ای که بعد از گذشت 25 سال از فعالیت خود تبدیل به مرکز ارائه دهنده خدمات تحصصی و فوق تخصصی در زمینه علوم سلولی و سلول درمانی در ایران و خاورمیانه شده است.


انتشار 684 مقاله ISI و 316 مقاله داخلی، ارائه هزار و 75 خلاصه مقاله بین‌المللی، اجرای 616 طرح تحقیقاتی در سطح ملی و بین المللی، ثبت 44 مورد کارآزمایی‌های بالینی در سایت وزارت بهداشت و سایت جهانی PubMed  ، ثبت 44 اختراع و برگزاری بیش از 9 دوره کارشناسی ارشد و 7 دوره دکترای تحصصی با همکاری دانشگاه علم و فرهنگ در رشته بیولوژی تکوینی با مجوز وزارت علوم، تنها بخشی از عملکرد این پژوهشگاه به شمار می‌رود.

از جمله دستاوردهای این پژوهشگاه می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

سال اجرا    نام طرح
1370    تاسیس یکی از بزرگترین مراکز درمان ناباروری دنیا
1371    تولد اولین نوزاد با روش IVF در تهران
1374    تولد اولین نوزاد حاصل از جنین منجمد در ایران
1375    تولد اولین نوزاد با روش میکرواینجکشن در تهران
1382    تولید، تکثیر و انجماد اولین رده سلول‌های بنیادی جنینی
1382    تولید سلول‌های مولد انسولین از سلول‌های بنیادی جنینی انسانی و موشی
1383    تولد اولین نوزاد با روش PGD در ایران
1383    استفاده از سلول‌های بنیادی لیمبال انسانی برای ترمیم ضایعات قرنیه
1383    استفاده از سلول‌های بنیادی مغز استخوان برای بیماران با سکته قلبی
1383    تاسیس اولین بانک خصوصی خون بند ناف کشور
1385    تولد «رویانا» اولین گوسفند شبیه‌سازی شده خاورمیانه
1385    پیوند سلول‌های بنیادی به موش‌های مدل ضایعه نخاعی
1385    پیوند سلول‌های بنیادی به میمون‌های مدل ضایعه نخاعی
1385    استفاده از سلول‌های بنیادی در ترمیم ضایعات استخوانی فک
1385    استخراج سلول‌های بنیادی از پالپ دندان‌های شیری و تمایز به سلول‌های بالغ مزانشیمی
1386    تولید اولین حیوان‌ تراریخت با دستکاری ژنتیکی (موش سبز)
1386    تولید پروتئین و به دنبال آن تولید پروتین‌های نوترکیب دیگر
1387    تاسیس اولین مرکز سلول‌ درمانی کشور
1387    استفاده از سلول‌های بنیادی مغز استخوان برای درمان ضایعات استئآرتریت مفصل زانو
1388    استفاده از سلول درمانی برای درمان بیماران مبتلا به ایسکمی پیشرفته و مزمن اندام تحتانی
1388    تولد «حنا» اولین بزغاله شبیه‌سازی شده خاورمیانه
1388    تولد «بنیانا» اولین گوساله شبیه‌سازی شده خاورمیانه
1388    تولید «شنگول و منگول» اولین بزغاله‌های تراریخت خاورمیانه در طرح تولید فاکتور 9انعقادی انسان در شیر
1389    تاسیس مرکز تحقیقات ترجمانی در پریمات‌های غیرانسانی (میمون)
1389    تولد حبه انگور اولین بزغاله تراریخت خاورمیانه در طرح تولید پرونئین tPA در شیر
1390    تاسیس اولین بانک سلول‌های بنیادی کشور
1390    دستیابی به فناوری انجماد بافت تخمدان
1390    تاسیس اولین مرکز پیش بیمارستانی سلول درمانی کشور
1391    تولید سلول‌های اپی‌تلیوم رنگدانه‌دار شبکیه از سلول‌های بنیادی جنینی انسانی
1391    تولد اولین کودک حاصل از مولکولی در ایران
1392    تاسیس مرکز درمان ناباروری رویش با مشارکت سازمان هلال احمر
1393    تکثیر سلول‌های فیبروبلاست و سلول‌های مزانشیمی در بیوراکتور

فعالیت‌های درمانی، پژوهشی و آموزشی این پژوهشگاه در قالب  سه پژوهشکده و دو مرکز خدمات تخصصی (مرکز درمان ناباروری و مرکز سلول درمانی) با راهبرد از علم تا کاربرد در حال انجام است.

پژوهشکده زیست شناسی و فناوری سلول‌های بنیادی

فعالیت این پژوهشکده با گروه‌های پژوهشی «سلول‌های بنیادی و زیست شناسی تکوینی»، «فناوری نانو و زیست مواد»، «زیست پزشکی ترمیمی و سلول درمانی» و «زیست شناسی سامانه‌های مولکولی» بر توسعه تحقیقات سلول‌های بنیادی بر روی حیوانات آزمایشگاهی و انجام کارآزمایی‌های بالینی متمرکز است.

بر این اساس پژوهشکده زیست شناسی پژوهشگاه رویان با تکیه بر دانش فنی و تجهیزات تخصصی اقدام به راه‌اندازی بانک‌های سلول‌های بنیادی شد. این بانک شامل رده‌هایی از انواع سلول‌های بنیادی بزرگسالان، جنینی انسانی، سلول‌های بنیادی جنینی موشی، پرتوان القایی انسانی از افراد سالم و افراد با بیماری‌های خاص ژنتیکی، پرتوان القایی موشی و کارسینومای انسانی و موشی است.

تمانی سلول‌های ذخیره شده در این بانک دارای شناسنامه معتبر هستند که در آن اطلاعاتی در زمینه نوع، منشا سلول، ماهیت کروموزومی و ‌ویژگی‌های رده سلولی است.

آزمایشگاه زیست شناسی مولکولی از دیگر بخش‌های این پژوهشکده است که به منظور دستیابی پژوهشگران به داده‌های مولکولی برای تایید آزمایش‌های سلولی راه‌اندازی شده و در حال حاضر در بیش از 40 طرح تحقیقاتی مشارکت دارد.

طراحی و ذخیره آغازگرها، استخراج DNA و RNA از سلول‌های کشت داده شده، سنتز cDNA، امکانات ژل الکتروفورز و رنگ آمیزی با اتیدیوم بریوم ژل رد، آنالیز داده‌ها، جداسازی و آنالیز توالی‌های تنظیمی ژن‌های دخیل در تمایز سلول‌های بنیادی، همسانه سازی ژن‌ها به منظور بررسی عملکرد آنها در آزمایشگاه و بررسی آلودگی مایکوپلاسما با استفاده از تکنیک PCR از جمله خدمات این آزمایشگاه به شمار می‌رود.

آزمایشگاه الکتروفورز این پژوهشکده نیز در زمینه ثبت الکتریکی از سلول‌های تمایز یافته حاصل از سلول‌های بنیادی پرتوان انسانی و ایجاد مدل حیوانی بیماری‌های نورودژنراتیو همانند ضایعات نخاعی،‌ پارکینسون و بیماری‌های شبکیه فعال شده است.

به گزارش ایسنا، آزمایشگاه سایتومتری و تصویربرداری نیز در راستای ارائه خدمت در زمینه‌های مختلف سایتومتری فعال است. تکنیک فلوسیتومتری از ابزارهای رایج در تشخیص بیماری‌ها و انجام پژوهش‌ها است.

در آزمایشگاه بافت شناسی این پژوهشکده نیز خدمات کامل بافت شناسی به منظور تهیه برش‌های انجمادی و بافت‌های قالب‌گیری شده در پارافین و رزین و انواع دیگری از روش‌های رنگ آمیزی عمومی و اختصاصی سلولی و بافتی ارائه می‌شود.

ایجاد بانک خون بند ناف

سلول‌های بنیادی خونساز (HSC) خون بند ناف، همانند سلول‌های بنیادی مغز استخوان مسؤول خودنوزایی دایمی سلول‌های ایمنی و خونی هستند از این رو بانک‌های خون بند ناف به منظور ذخیره‌سازی این خون و خدمات‌رسانی به بیماران در بسیاری از کشورها تاسیس شده‌اند.

بانک عمومی خون بند ناف رویان با هدف ذخیره واحدهای خون بند ناف با کیفیت بالا، تکوین روش‌های جدید برای انجماد و ذوب سلول‌ها و ارتقا سطح آزمایش‌های کنترل کیفی برای انتخاب بهترین واحد به منظور پیوند و تدوین معیارهای جدید برای اهدا کنندگان در سال 1387 تاسیس شد.

از زمان تاسیس تاکنون بیش از 5 هزار واحد خون بند ناف در این بانک منجمد و ذخیره سازی شده است و در سال 1391 اولین نمونه خون بند ناف برای یک پسر 13 ساله مبتلا به لوسمی حاد به مرکز پیوند مغز استخوان شریعتی ارسال و پیوند با موفقیت انجام شد.

انجماد انواع سلول‌های بنیادی مانند مغز استخوان و خون محیطی از دیگر فعالیت‌های این بانک است که حاصل آن ذخیره سازی 58 نمونه از سلول‌های بنیادی خون محیطی و مغز استخوان بیماران و 12 مورد نیز پیوند موفق با استفاده از این سلول‌ها بوده است.

پژوهشکده پزشکی تولیدمثل

گروه ناباروری زنان پژوهشکده پزشکی تولید مثل رویان یک مرجع در کشور محسوب می‌شود و از زمان تاسیس پژوهشگاه رویان تاکنون هزاران بیمار نابارور در مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری رویان درمان شده و صاحب فرزند شدند.

بهبود کیفیت گامت‌ها و جنین، مطالعه جنبه‌های مولکولی بلوغ گامت و تکوین جنین،‌ راه‌اندازی همکنشی جنین با انواع مختلف سلول‌های سوماتیک، مطالعه جنبه‌های مولکولی انجماد گامت، جنین و بافت‌های تناسلی، انجماد بافت تخمدان و بیضه و تمایز سلول بنیادر در راستای تکوین سیستم تولید مثلی، تاسیس بانک تخمدان انسانی از جمله اقدامات این گروه است.

محققان این پژوهشکده با 3 آزمایشگاه سیتوژنتیک پزشکی، ژنتیک مولکولی و تشخیص پیش از لانه گزینی گام‌های اساسی در درمان ناباروری برداشته‌اند.

آزمایشگاه سیتوژنتیک پژوهشگاه رویان به منظور ارائه خدمات در زمینه‌های انجام آزمایش‌های ژنتیکی به زوج‌های ایرانی ایجاد شد. این آزمایشگاه سالانه به 10 هزار زوج خدمات تخصصی ارائه می‌کند.

آزمایشگاه ژنتیک مولکولی نیز با پیشرفته‌ترین امکانات خود اقدام به ارائه خدماتی چون تشخیص ژنتیکی پیش لانه گزینی به روش مولکولی در زوجین مبتلا به تالاسمی مینور، تشخیص تریزومی‌های 13، 18 و 21 و نیز اختلالات تعدادی کروموزمی‌های جنسی در جنین QFPCR ، تشخیص ریز حذف‌های بازوی بلند کروموزوم Y در مردان مبتلا به ناباروری و تشخیص علل ژنتیک ناشنوایی با بررسی موتاسیون در ژن‌های کانکسین 26 و 30 و نیز موتاسیون میتوکندریایی می‌کند.

بانک بافت تخمدان انسانی

امروزه با پیشرفت‌های علم پزشکی بسیاری از سرطان‌ها پس از تشخیص و اقدام به موقع قابل درمان هستند و بیمار می‌تواند با یک دوره شیمی درمانی یا رادیوتراپی و به دنبال آن جراحی و برداشت تومور بدخیم به زندگی عادی برگردد.

انتخاب شیمی درمانی هر چند در بسیاری از موارد تنها راه علاج و بهترین استراتژی درمان است اما به علت عوارض شدیدی که ایجاد می‌کند، می‌تواند فعالیت فیزیولوژیک برخی از دستگاه‌های بدن را پس از بهبود بیمار سرطانی به مخاطره اندازد؛ چرا که شیمی درمانی و رادیوتراپی در یک زن جوان سبب مرگ تدریجی فولیکول‌های بدوی ناحیه قشری تخمدان می‌شود و تخمک گذاری را پس از رهایی از سرطان به طور کامل مختل می‌سازد و در این زمان بیمار با مشکل جدی نازایی مواجه خواهد شد.

بانک تخمدان انسانی گروه جنین شناسی پژوهشگاه رویان تلاش می‌کند تا بافت تخمدان را با استفاده از بهترین روش انجماد و نگهداری کند. همچنین سعی دارد تا شرایط کشت آزمایشگاهی بافت و فولیکول‌های انسانی را بهینه سازی و مکانیسم‌های مولکولی مختلف دخیل در بلوغ و تکوین فولیکول را بررسی کند.

این بانک از سال 1390 به عنوان یکی از زیر گروه‌های بخش جنین شناسی این پژوهشگاه راه‌اندازی شد و تا اسفند 92 به پذیرش تعداد 40 بیمار پرداخته است و با انجماد و نگهداری بافت تخمدان پشتوانه آرامش روانی و امید به آینده و تحقق رویای فرزندار شدن بیماران سرطانی را رقم می‌زند.

مرکز سلول درمانی رویان

اولین مطالعه بالینی پژوهشگاه رویان که در واقع آغازی برای فعالیت‌های تحقیقاتی مرکز سلول درمانی بوده است به گونه‌ای که در سال 83 با حمایت سازمان گسترش صنایع نوین با هدف استفاده از سلول‌های بنیادی در بیماران مبتلا به سکته حاد قلبی طراحی و اجرا شد.

طی اجرای این پروژه حداقل 3 پروژه بالینی دیگر نیز به فهرست مطالعات بالینی پژوهشگاه رویان اضافه شد.

در اوایل سال 86 آزمایشگاه پیوند رویان به عنوان یک واحد مستقل با هدف انجام مطالعات بالینی به صورت متمرکز و انجام مطالعات لازم برای ایجاد زیر ساخت‌های توسعه‌ای در این زمینه تاسیس شد.

افزایش مطالعات بالینی از 4 مطالعه به حداقل 10 مطالعه در پایان  سال 86 و اتمام مراحل تحقیقاتی پروژه‌های استفاده از پیوند سلول‌های ملانوسیت برای بیماران مبتلا به ویتیلیگو (لک و پیس)، کشت سلول‌های لیمبال برای مبتلا به نقض سلول‌های بنیادی لیمبال موجب شد که محققان پژوهشگاه رویان برای تاسیس مرکزی برای ارائه خدمات درمانی به بیماران نیازمند اقدام کند.

در این راستا در سال 87 همزمان با سومین سالگرد درگذشت دانشمند فقید دکتر سعید کاظمی آشتیانی برای اولین بار مرکز سلول درمانی پژوهشگاه رویان گشایش یافت و محققان این پژوهشگاه موفق شدند دانش فنی کسب شده در حوزه سلول درمانی را به فاز کاربرد وارد کنند.

در حال حاضر خدمات سلول درمانی این پژوهشگاه در حوزه‌هایی چون بیماری‌های قلبی و عروقی، ویتیلیگو، نکروز استخوانی ناشی از گرفتگی عروق خونی است.

ویتیلیگو نوعی بیماری پوستی است که تظاهر آن به صورت پیدایش لکه‌های کمرنگ‌تر از پوست طبیعی و یا فاقد رنگ است. از آنجایی که مشکل اصلی مبتلایان به این بیماری ناکارآمد بودن سلول‌های ملانوسیت است، محققان پژوهشگاه رویان موفق به درمان این بیماری با پیوند خودی (اتولوگ) سلول‌های ملانوسیت که یک روش سلول درمانی محسوب می‌شود، شدند.

دراین شیوه ابتدا سلول‌های ملانوسیت از نمونه‌های پوستی به دست آمده از نواحی سالم پوست فرد مبتلا که به درمان‌های رایج پاسخ نداده‌اند به صورت داخل اپیدرمی تزریق می‌شود.

روش این محققان برای بیماری بی خطر است؛ چرا که در سایر  کشورها این تزریق همراه با اشعه ماوراء بنفش است و می‎تواند برای بیماران عوارض ناگواری چون سرطان پوست را به همراه داشته باشد ولی روش محققان رویان نیازی به تاباندن اشعه ماورا بنفش ندارد.

عضله قلب نیز بی وقفه و بدون خستگی 20 میلیارد بار در طول عمر یک فرد 60 ساله می‌تپد و بدیهی است که بر اثر این فعالیت زیاد، سلول‌ها دچار فرسودگی و مرگ می‌شوند. از سوی دیگر تحقیقات اخیر نشان داده است که این عضو متشکل از 5 میلیارد سلول است که روزانه حدود 3 میلیون از آنها با سلول‌های جدید جایگزین می‌شوند از این رو هر 4 تا 5 سال یک بار کلیه سلول‌های قلبی تجدید خواهند شد.

سکته قلبی آسیب زیادی به عضله قلب وارد می‌کند و مرکز سلول درمانی پژوهشگاه رویان همگام با سایر کشورهای پیشرو چون انگلستان، روسیه،  آمریکا، کره جنوبی، سوئیس، ایتالیا، بلژیک، چین، برزیل و آلمان از سال 86 فعالیت خود را در این زمینه آغاز کرد. این مطالعات با هدف بررسی بی‌خطر بودن تزریق سلول‌های مشتق از مغز استخوان خود بیمار به عضله قلبی دچار سکته حاد طراحی شد که بی خطر بودن آن به صورت کوتاه مدت و بلند مدت 5 ساله به اثبات رسید.

بانک سلول های فیبروبلاست جنینی

استفاده از منابع سلولی از جمله انواع سلول‌های بنیادی بافتی و جنینی امیدهای تازه ای را برای درمان بیماری‌هایی که لاعلاج یا صعب‌العلاج شناخته می‌شدند به وجود آورده است. در این بین سلول‌های فیبروبلاست جنینی نسبت به سایر منابع سلولی به دلیل مزایای تکنیکی و درمانی از جمله سرعت تکثیر بالا، کاهش زمان ترمیم زخم، کاهش اسکار، ایجاد نشدن تومور و عدم بروز واکنش رد پیوند از اهمیت ویژه‌ای در درمان بیماری‌های صعب العلاج برخوردار است.

بانک سلول‌های فیبروبلاست جنینی رویان به منظور جمع آوری و استفاده درمانی از این سلول‌ها راه اندازی شده است. نمونه‌های تشکیل دهنده این بانک، سلول‌های حاصل از پوست جنین‌های سالمی هستند که تنها علت سقط، تضمین سلامت جسمی مادر بوده است. این جنین‌ها پس از تایید توسط پزشکان متخصص انتخاب می‌شوند.

مرکز تحقیقات جوندگان آزمایشگاهی

در این مرکز سویه‌های مختلف موش «سوری» و «رت» برای مرتفع کردن نیازهای پژوهشگران از منابع داخلی مانند انستیتو پاستور و موسسه سرم سازی رازی و خارجی تهیه و تکثیر می‌شوند.

به طور کلی 4 نوع موش سوری شامل «همخون» (Inbred)، غیر «همخون» (Iutbred)، «دورگه» (Hybrid) و «تراریخت»، دو نوع رت «غیر همخون» و «تراریخت» و خرگوش نژاد غیر همخون نگهداری می‌شود.

جایگاه ایران در عرصه فضا

کسب رتبه اول منطقه

کسب رتبه نهم در  میان کشورهای دارنده چرخه کامل فضایی

ثبت بیش از 30 نقطه مداری


در ایام دهه فجر پارسال مرتضی براری رئیس سازمان فضایی ایران اعلام کرد: ۱۲ کشور دارای چرخه کامل فناوری فضایی هستند یعنی در حوزه ماهواره، ایستگاه زمینی، پرتابگر و استفاده از شبکه ماهواره‌ای فعالیت می‌کنند که ایران هم در این بین صاحب عنوان است.

با تلاش‌های صورت گرفته برای ارتقای صنعت فضایی، رئیس سازمان فضایی ۲۹ خرداد امسال از دستیابی کشورمان به چرخه کامل فناوری فضایی خبر داد و گفت: ایران با پیوستن به جمع ۹ کشور دارنده این فناوری دهمین کشور فضایی جهان شد.

پرتاب ماهواره سیمرغ و در مدار قرار گرفتن آن و همچنین پرتاب کاوشگر پژوهش و علاوه بر آن پرتاب ماهواره فجر و قرار گرفتن آن در مدار زمین و ثبت بیش از ۳۰ نقطه مداری به نام کشورمان از مهم‌ترین اقدام‌هایی است که به گفته رئیس سازمان فضایی منجر به ارتقای جایگاه کشورمان در عرصه فضا شده است.

باید اشاره داشت: یکی از عرصه‌های نمایش اقتدار ایرانی، میدان فناوری فضایی است، همان‌جا که تلاش محققان‌مان سبب ارتقاء جایگاه ایران در عرصه فناوری فضایی دنیا شده به طوریکه ایران به جمع کشورهای دارای چرخه کامل فناوری فضایی پیوسته است.

دانشمندان علم فضایی کشورمان توانستند به دانش ساخت ماهواره‌های کوچک و دانشجویی، سنجش از راه دور و ماهواره‌برهای داخلی دست یابند به طوریکه بر اساس اعلام قبلی اتحادیه جهانی مخابرات، ایران در زمره پنج قدرت نوظهور فناوری فضا و جایگاه اول منطقه است. در حالیکه پیش از انقلاب اسلامی فقط توانایی پرتاب راکت‌هایی تا برد ۲۲کیلومتر را داشتیم حالا ایران جزو ۱۱کشوری است که این فناوری را دارد.

ما رتبه اول منطقه هستیم، در سال ۲۰۱۶ در مهندسی فضا رتبه ۱۴ دنیا بودیم که در سال ۲۰۱۷ سه پله صعود به لطف تلاش های مهندسین داشتیم و به رتبه ۱۱ در دنیا رسیده‌ایم.

ایران همچنین در زمینه پرتاب و زیر ساخت‌ها رتبه دوم

در علوم اکتشافات رتبه دوم

در بخش سنجش از راه دور پنجم

در حوزه مخابرات رتبه هفتم

در بخش فناوری‌های ماهواره رتبه پنجم

در بخش ناوبری رتبه دوم در منطقه را از آن خود کرده است.

بدین ترتیب کشورمان در کنار امریکا، روسیه، اروپا و کانادا جزو ۹کشور برتر دنیا در ساخت ماهواره است و حالا خبر از پرتاب یک ماهواره دانشجویی شنیده می‌شود.

این خبر را مرتضی براری رئیس سازمان فضایی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام منتشر کرده و از آخرین تست‌های فرآیند تحویل‌گیری ماهواره پیام دانشگاه امیرکبیر خبر داده و نوشته است: هم اکنون متخصصان تیم پروژه ماهواره پیام پژوهشگاه فضایی و سازمان فضایی ایران در حال انجام تست‌های فرایند تحویل‌گیری هستند.

جوانان خلاق و متعهد کشور به صورت شبانه‌روزی در تلاش‌اند تا هرچه سریعتر پروژه‌های ماهواره‌ای تکمیل و به بهره‌برداری برسند تا علاوه بر توسعه فناوری بومی خدمتی کاربردی به جامعه ارائه کنند.

ماهواره پیام امیرکبیر از سری میکرو ماهواره‌های توسعه فناوری فضایی سازمان فضایی ایران است که از سوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر به منظور انجام مأموریت تصویربرداری طراحی و ساخته شده است.

وزن این ماهواره حداکثر برابر با ۱۰۰ کیلوگرم بوده و توسط ماهواره‌بر سیمرغ در مدار کم ارتفاع (LEO) و در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری از سطح زمین و با شیب مداری ۵۵ درجه قرار خواهد گرفت.

دقت ماهواره پیام امیرکبیر ۴۵متر و طول عمر عملیاتی پیش بینی شده برای این ماهواره ۳سال است.

ماهواره پیام امیرکبیر سه مأموریت اصلی تصویربرداری سه‌طیفی (سبز- قرمز و مادون قرمز نزدیک) و پانکروماتیک از محدوده ایران (به‌صورت نزدیک به زمان‌واقعی و ذخیره- ارسال)، ذخیره و ارسال پیام (S&F) و اندازه گیری تشعشعات فضایی را برعهده دارد.

ایستگاه‌های زمینی در نظر گرفته شده برای ماهواره پیام امیرکبیر در محل مرکز ماهدشت و ایستگاه زمینی قشم خواهد بود و این دو ایستگاه، قابلیت دریافت همزمان تصویر و داده‌های تله‌متری از ماهواره را خواهند داشت. همچنین مرکز کنترل مأموریت پروژه در مرکز ماهدشت مستقر خواهد بود.

محمد جواد جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم چند روز پیش از پایان عملیات تحویل این ماهواره خبر داده و گفت: تیم تحقیقاتی ماهواره پیام دانشگاه امیرکبیر تلاش‌های زیادی برای طراحی این ماهواره کردند.

مرتضی برابری رئیس سازمان فضایی هم گفته است: ایجاد و توسعه زیرساخت های ماهواره ای یکی از اولویت‌های سازمان فضایی ایران است که در این راستا قرارداد ساخت ماهواره سنجشی با قدرت تفکیک مکانی ۴۰متر به دانشگاه صنعتی امیرکبیر محول شد و خوشبختانه این ماهواره در توسعه فناوری و تربیت نیروی متخصص بوده که از سوی متخصصان دانشگاه امیرکبیر ساخته شده و تست‌ها موفقیت آمیز بوده است که در چند هفته آینده برای عملیات پرتاب تحویل داده خواهد شد.

براریدرباره کاربرد این ماهواره گفته است: ماهواره های سنجشی در راستای زیست محیطی، مدیریت بلایا و توسعه کشاورزی خواهد بود. پایش زمین های کشاورزی، و پایش سلامت محصولات کشاورزی مهمترین کاربرد این ماهواره خواهد بود.

سیدمصطفی صفوی همامی مدیر پروژه ماهواره پیام امیرکبیر هم گفته است: مشخصات ظاهری و ابعاد این ماهواره بین ۵۰تا ۶۰سانتی متردرهر بعد، وزن و ارتفاع ۵۰۰کیلومتر و دارای ۴دوربین در طول موج های مختلف و ذخیره اطلاعات و کاربرد عملی آن فعالیت رادیوآماتوریماهواره است.

به گفته وی، ۴دانشکده و ۱۶نفر از استادان در مقاطع مختلف در پروژه ماهواره پیام امیرکبیر فعال بودند.

در عین حال خبرِ خوب دیگر اینکه به جز پیام امیرکبیر، دو ماهواره دیگر ساخت محققان ایرانی در نوبت پرتاب قرار گرفته‌اند.

ماهواره دوستی که ماهواره دانشگاه شریف است هم مرحله سازگاری با پرتابگر را طی کرده و آماده پرتاب است. این ماهواره که در ابتدا شریف‌ست نام داشت، یک ماهواره دانشجویی است که باید با ماهواره‌بر بومی سفیر یک Bبه فضا پرتاب شود، این ماهواره کمتر از ۵۰ کیلوگرمی در مدار لئو و ارتفاع ۳۵۰ تا ۵۰۰ کیلومتری قرار می‌گیرد و وجه تمایز عمده این ماهواره باماهواره‌های پرتاب شده قبلی تهیه عکس رنگی با قدرت تفکیک بسیار بالا است.

ماهواره مخابراتی ناهید یکهم کامل شده است، ناهید، ماهواره‌ای مکعب مستطیلی است که علاوه بر صفحات خورشیدی نصب شده بر روی بدنه آن، از دو صفحه خورشیدی بازشونده بهره می‌برد.

این ماهواره دارای ۵۰ کیلوگرم وزن و طول و عرض و ارتفاع ۵۰ در ۵۰ در ۶۰ سانتی متر و نوع مدار آن بیضوی ۲۵۰ در ۳۷۵ کیلومتر با طول عمر ۴۰ روز است.

سازه ماهواره از جنس آلومینیم سری ۷۰۰۰ بوده که فضای مناسب برای اجزای زیرسیستم‌های مختلف را فراهم می‌کند و از قطعات ماهواره در مقابل بارهای پرتابگر پشتیبانی سازه‌ای به عمل می‌آورد.

ناگفته نماند: این ماهواره‌های دانشجویی با ماهواره‌بر سیمرغ پرتاب می‌شوند.

براری رئیس سازمان فضایی گفته است: پرتابگر داریم و مشکلی نیست، ما سال ۹۲ کاوشگر پژوهش را پرتاب کردیم، سال ۹۳ ماهواره فجر پرتاب شد و مرداد ۹۶ یک پرتاب با پرتابگر سیمرغ داشتیم و در حال حاضر هم سه ماهواره آماده داریم که در حال پیگیری پرتاب آن هستیم.

گفته شده، ماهواره‌ پیام، نخستین پرتاب سیمرغ ایرانی است.

باید خاطرنشان کرد: عرصه فضا گرچه دستاوردهای درخشانی برای کشورمان به دنبال داشته و توانسته جایگاه ایران را ارتقا دهد اما این جایگاه هنوز از منظر اقتصادی برای کشور دستاوردی نداشته است، در حالی که می‌توان با توسعه این بخش که فارغ از هرگونه دست‌اندازی قدرت‌های جهانی است، توسعه اقتصادی را برای کشور به بار آورد.

آمارهای جهانی می‌گوید اقتصاد فضا در یک دهه گذشته رشدی ۱۳۹ درصدی داشته در حالی که متوسط رشد اقتصاد جهانی ۴ر۱۹ درصد بوده است و در عین حال ۷۶ درصد از اقتصاد فضا توسط بخش خصوصی مدیریت شده است.

صنعت اطلاعات مکانی که بخشی از اقتصاد نوظهور فضایی است، طبق آمارهای منتشر شده از سوی سازمان فضایی ایران در سال ۲۰۱۷میلادی با چرخش مالی مستقیم ۲۹۰میلیارد دلار مواجه بوده و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۰به ۴۳۹میلیارد دلار برسد.

سازمان فضایی ایران اعلام کرده است رشد سالانه ۶ر۱۳ درصد در جهان و ۶ر۱۷ درصد در خاورمیانه برای این صنعت وجود دارد. طبق آمار منتشر شده از سوی این سازمان در سال ۲۰۱۷اقتصاد صنعت ماهواره سنجش از دور در جهان ۴۰میلیارد دلار بوده است و پیش‌بینی شده این صنعت در ۲۰سال آینده رشدی یک هزار و ۳۰۰ درصدی داشته باشد؛ بنابراین اقتصاد نوظهور فضا یک ظرفیت و فرصت مهم برای خلق ثروت است که باید از آن به بهترین صورت ممکن

استفاده کرد.